شنبه 15 ارديبهشت 1403 شمسی /5/4/2024 9:33:34 AM
حجم معاملات شمش در بورس‌کالا افزایش یافت

به‌رغم استمرار روند کاهشی نرخ ارز در بازار آزاد، بر رونق معاملات شمش فولاد در رینگ صنعتی بورس‌کالای ایران افزوده شد. 
زبانه‏‏‌کشیدن شعله جنگ روسی در بازار فولاد

در شرایطی که سیگنال‌‌‌های ارزی احتمال کاهش قیمت در هفته‌‌‌های پیش‌‌‌رو را مطرح می‌کنند، آغاز حمله روسیه به اوکراین با ایجاد برآورد رشد قیمت فولاد صادراتی ایران در میان‌مدت از رشد قیمت حمایت کرده و مصرف‌کنندگان شمش فولاد را برای خرید ترغیب می‌کند. در این شرایط بازار مقاطع طویل فولادی نیز کاملا بی‌‌‌اعتنا به سیگنال کاهشی نرخ ارز حرکت می‌کند؛ به نحوی که کاهش ارزش اسکناس آمریکایی، نه‌‌‌تنها نتوانسته به افت ارزش میلگرد در بازار آزاد منجر شود، بلکه بهای این محصول در مسیر رشد قیمت نیز قدم برمی‌‌ دارد. در این شرایط برخی فعالان قدیمی بازار بر این باورند که با توجه به میانگین نرخ فروش شمش و میلگرد در بازار فیزیکی بورس‌کالا، در حال حاضر نرخ میلگرد در کف قیمت نوسان دارد و حتی با وجود افت بیشتر نرخ ارز نیز مقاطع طویل فولادی در برابر کاهش قیمت مقاومت می‌کنند.

بازگشت رونق به معاملات شمش فولاد
در هفته جاری نسبت به هفته قبل بر رونق معاملات شمش فولاد در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران افزوده شد. کاهش کف نرخ تعیین‌شده برای عرضه شمش فولاد، احتمال افزایش بیشتر قیمت‌ها در هفته‌‌‌های آینده با توجه به سیگنال بروز جنگ میان روسیه و اوکراین و نزدیکی به روزهای پایانی سال مهم‌ترین دلایل رونق گرفتن حجم معاملات این بازار بود. به این ترتیب در هفته منتهی به سیزدهم اسفند حدود ۸۰‌هزار تن شمش فولاد در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران مورد معامله قرار گرفت که این رقم نسبت به حجم شمش فروش‌رفته در هفته ابتدایی اسفند حدود ۲۹‌درصد بیشتر بود. البته همچنان میزان فروش شمش فولاد در هفته دوم اسفند کمتر از میزان هفتگی فروش شمش در بهمن‌ماه بود. به این ترتیب می‌‌‌توان اذعان کرد که با وجود افزایش حجم خرید، همچنان بخشی از اهالی بازار درباره کاهش قیمت تردید دارند. کاهش نرخ ارز آزاد در بازار داخل و بازگشت اسکناس آمریکایی به کانال ۲۵‌هزار تومانی در بخشی از ساعات هفته جاری مهم‌ترین دلیل تردید در خرید شمش فولاد است.

هر کیلوگرم شمش فولاد در دومین هفته اسفند با نرخ ۱۳‌هزار و ۹۰ تا ۱۳‌هزار و ۶۵۰تومان در بازار فیزیکی بورس‌کالا عرضه شد. اغلب متقاضیان حاضر در بازار برای خرید شمش فولادهای نزدیک به محدوده کف تعیین‌شده ثبت تقاضا کردند و به این ترتیب میانگین نرخ فروش شمش فولاد در هفته جاری به۱۳‌هزار و ۲۸۰تومان رسید که این نرخ نسبت به میانگین نرخ فروش شمش در هفته قبل (هفته ابتدایی اسفند) کاهش ۱۰۰تومانی داشت.

شمش صادراتی در بلاتکلیفی نرخ
بهای شمش فولاد صادراتی ایران فوب خلیج‌‌‌فارس در هفته‌‌‌های گذشته روند رو به رشد داشت و تا ۶۰۵دلار به ازای هر تن نیز افزایش یافت. این سیگنال افزایشی از رشد بهای عرضه شمش فولاد در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران حمایت کرد و بر انگیزه خرید میان متقاضیان شمش فولاد در بازار داخل افزود که اثر آن بر رشد ۳۰درصدی حجم معامله شمش فولاد در هفته جاری نسبت به حجم فروش شمش در هفته گذشته منعکس بود.

با این حال، روند رو به رشد بهای شمش فولاد صادراتی ایران چندان ادامه‌‌‌دار نشد. به گزارش متال‌‌‌بولتن، بهای شمش فولاد صادراتی ایران فوب خلیج‌فارس در روزهای اخیر کاسته شده که این کاهش قیمت متاثر از امتناع تجار فلیپینی از خرید شمش فولاد صادراتی ایران بوده است؛ به نحوی که میانگین نرخ فروش شمش فولاد صادراتی ایران فوب خلیج‌فارس در هفته جاری مجددا به کانال ۵۹۰دلاری عقبگرد داشت. همزمانی این کاهش قیمتی هم‌‌‌راستا با افت نرخ ارز در بازار داخل می‌‌‌تواند زمینه کاهش قیمت پایه شمش فولاد برای عرضه در هفته‌‌‌های پایان سال را فراهم کند. در حالی که معامله‌‌‌گران فیلیپینی از خرید شمش فولاد صادراتی ایران در هفته جاری سرباز زده‌‌‌اند؛ جنگ نظامی میان روسیه و اوکراین افق روشنی را حداقل در کوتاه‌مدت و میان‌مدت پیش‌‌‌روی بازارهای صادراتی ایران قرار داده است. اوکراین و روسیه جزو صادرکنندگان شمش فولاد به نقاط مختلف دنیا از جمله کشورهای شرق آسیا هستند. بیلت روسی سهم زیادی در بازارهای فیلیپین و تایوان دارد؛ بنابراین محدودیت عرضه بیلت از سوی روسیه با اعمال تحریم علیه این کشور از سوی ایالات‌متحده می‌‌‌تواند فرصت بیشتری در اختیار تجار ایرانی برای فروش محصول قرار دهد. البته این روند در کوتاه‌‌‌مدت تا میان‌‌‌مدت محتمل است. در صورت ادامه تنش و استمرار تحریم، احتمالا تولیدکنندگان روسی برای کسب سهم از بازارهای بین‌المللی به دور زدن تحریم با ارزان‌فروشی روی بیاورند که این موضوع می‌‌‌تواند از فرصت در اختیار تولیدکنندگان داخلی بکاهد.

ظرف هفته گذشته میلگرد در بازار آزاد تهران نوسان قیمتی محدود، اما افزایشی داشت؛ به نحوی که بهای هر کیلوگرم میلگرد در بازار آزاد تهران روز دوشنبه نهم اسفند به ۱۵‌هزار و ۶۰۰تومان به ازای هر کیلوگرم رسید که این رقم نسبت به بهای فروش آن در هفته قبل افزایش ۱۰۰تومانی به ازای هر کیلوگرم داشت. رشد نرخ میلگرد در بازار آزاد در روزهای پایانی سال که زمان سنتی رونق این بازار تلقی می‌شود بسیار محدود است؛ اما با توجه به استمرار عقبگرد نرخ اسکناس آمریکایی در بازار داخل و تعدیل انتظارات تورمی این میزان رشد قیمت نیز قابل تامل است. به گفته فعالان بازار آزاد، با توجه به میانگین نرخ فروش شمش فولاد در ماه‌‌‌های اخیر، بهای عرضه مقاطع طویل فولادی در بورس‌کالا و انتظار بهبود تقاضای مصرفی در سال آینده با توجه به نهضت ساخت میلیونی مسکن در سال، نرخ‌های فعلی کف قیمتی مقاطع طویل فولادی است. در این شرایط تعویق خرید به‌منظور افت قیمت در ماه‌‌‌های پیش‌رو چندان نتیجه‌‌‌بخش نبوده و تنها به تعمیق رکود در بازار منجر می‌شود. میانگین نرخ فروش شمش فولاد از بازار فیزیکی بورس‌کالا در هفته جاری برابر ۱۳‌هزار و ۲۸۰تومان بود. با احتساب مالیات ارزش‌افزوده و کارمزد ارکان بورس، میانگین نرخ فروش هر کیلوگرم شمش فولاد از بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران به ۱۴‌هزار و ۵۱۵ تومان می‌‌‌رسد. با توجه به حداقل هزینه حمل شمش به واحد نورد و هزینه تبدیل شمش به میلگرد، باید اذعان کرد که نرخ فعلی هر کیلوگرم میلگرد در بازار آزاد، به واقع ارزنده تلقی می‌شود.

سردرگمی در روش تعیین قیمت پایه میلگرد
مجددا رینگ مقاطع طویل فولادی در هفته جاری با تغییر چندباره نحوه محاسبه قیمت پایه عرضه میلگرد روبه‌رو شد. ابتدا بورس‌کالا در ابلاغیه‌‌‌ای اعلام کرد که حداقل قیمت پایه عرضه میلگرد ۸‌درصد بالاتر از قیمت کشف‌شده شمش بلوم در هفته قبل لحاظ خواهد شد. روز دوشنبه این ابلاغیه اصلاح و مجددا اعلام شد که قیمت پایه عرضه شمش فولاد به روال هفته‌‌‌های قبل براساس مشارکت و میانگین نرخ فروش میلگرد در هفته قبل با احتساب بازه منفی ۳درصد تا مثبت ۳‌درصد تعیین خواهد شد. به هر ترتیب روند تصویب ابلاغیه‌‌‌های متعدد از سوی بورس‌کالا باعث شده است تا اطمینانی نسبت به نحوه تعیین قیمت پایه برای عرضه‌‌‌کننده و خریدار وجود نداشته باشد و این بلاتکلیفی به سردرگمی فعالان بازار انجامیده و امکان برنامه‌‌‌ریزی را از طرفین معامله سلب کند.
منبع: دنیای اقتصاد



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین